HN = Hladina nažranosti. Trochu divný, jako mé ostatní názvy, ale kupodivu je přijímán s vlídným porozuměním. Technika spočívá ve vystižení správné hladiny...nažranosti, která podporuje hubnutí a přitom není nijak mučivá, drastická nebo asketická. Jakmile si na ni člověk zvykne, je poměrně jednoduché ji udržovat a později přejít na vyrovnaný režim, v němž příjem energie odpovídá výdeji a člověk nepřibírá.
HN = Hladina nažranosti. Trochu divný, jako mé ostatní názvy, ale kupodivu je přijímán s vlídným porozuměním. Technika spočívá ve vystižení správné hladiny...nažranosti, která podporuje hubnutí a přitom není nijak mučivá, drastická nebo asketická. Jakmile si na ni člověk zvykne, je poměrně jednoduché ji udržovat a později přejít na vyrovnaný režim, v němž příjem energie odpovídá výdeji a člověk nepřibírá.
Všem, kdo mají chuť snížit tělesnou váhu a jejichž organismus vysílá signál, že to potřebuje. Na dálku se virgulí dá poměrně přesně určit, kolik by člověku prospělo shodit...a kolik už shodil. K tomu typický dialog v průběhu kůry:
Já se ptám:
Prosím Tě, víš, kolik jsi už shodila? Mně vychází 3-4 kila.
Klientka odpovídá:
...Když jsem jela za Tebou do Prahy, tak jsem podle své váhy měla 70 kilo (možná i 71, ale bála jsem se pořádně podívat..) a teď mám 65, takže je to asi těch 5 kilo. Možná Ti virgule ukazuje reálně shozenou "hmotu", část z těch 5 kilo mohla být jen zadržená voda, nebo tak něco..
Formou monitorování na dálku. Na začátku si s klientkou/klientem zhruba stanovíme cíl a pak poměrně rychle snižujeme HN na úroveň, kdy příjem energie z potravy (nebo, jak se fakticky zdá, snad i z prány či geo-energie) je nižší než výdej. Přitom je potřeba si pohrát s nejrůznějšími úskoky organismu, kterému se moc nechce do likvidace nashromážděných zásob – co kdyby se někdy hodily, že?
Podle mé zkušenosti jsou zájemci a zájemkyně o hubnutí dostatečně zkušení, co se týká kvality stravy, takže se pracuje většinou jen s její kvantitou a ne se složením.
Myslím, ze účinnou složkou techniky je nejen snížení příjmu energie, ale každodenní spolupráce, dialog, který při tom s klienty vedeme. Podpora, sdílení pocitů, docela značná míra legrace, která společné snažení provází. Takže jde asi z 30 % o psychologickou práci, také proto, že hubnutí a (i mírné) hladovění mohou provázet pocity nervozity, zvýšené dráždivosti, odporu, skepse či viny.
Při monitorování si ověřuji, že si klient(ka) udržuje dostatek energie v organismu, že nezapomíná na pitný režim, pohyb a další faktory, které jsem zvyklý při monitorování obvykle měřit – rozumí se s virgulí v ruce.
Délka monitorování a koučování HN je různá. Něco mezi 3 týdny a 3 měsíci, podle toho, jak brzy si klient(ka) troufá převzít otěže stravování do svých rukou. Někdy se jedná o přebudování zvyku, což je snadnější, a jindy o zbavení se závislosti v případě, že strava slouží jako kompenzace jiné neuspokojené potřeby – což je obtížnější.
Tak či onak se držím své obvyklé zásady mírnosti přístupu a hesla ‘dovolit’ bez pocitu viny, sledování přirozené potřeby organismu a s vyhnutím se askezi či snahy o rigidní dokonalost, která je docela zaručenou cestou k vrácení se na počátek. A to rozhodně nechceme.
Dobrý pocit z přiměřené váhy a z toho, že si ji dokážeme udržet bez velké námahy, i s občasným přežráním se – ale příjemným, bez výčitek.
Máte-li chuť to zkusit, případně Vás napadají další otázky, prosím, ozvěte se Janu Jílkovi, +420 605 949 600, jilek@energie-mista.cz.