+420 605 949 600
info@energie-mista.cz
Banner Image

Strava - burcující téma

Celá léta práce s energií jsem se moc nezabýval stravou. Nepřejídání se mi připadlo v podstatě jako záruka dobrého jídelníčku. V poslední době se víc starám o kvalitu – u sebe i u některých klientů, jako součást Monitorování. V určité fázi práce s energií se to zdá jako přirozený další stupeň na cestě k uspokojení ze života.

Udělal jsem si pro kvalitu potravin a stravy vůbec stupnici 0-10 bodů a mohu říci, že drtivá většina lidí v Česku mi vychází na nule – horší už to být nemůže (ale nikoli všichni a rozhodně se to dá změnit.). Na rozdíl od toho mí známí a klienti, např. ve Skandinávii nebo ve Švýcarsku, mi vycházejí na 8-10, ať už o stravu dbají, či ne.

Dával jsem to k lepšímu se známým a on mi citoval statistiku:

Lidé ve Skandinávii se v průměru dožívají o 5-6 let více než my a jsou o 12 let déle než my zdraví i v pokročilém věku.

Při hodnocení kvality a vhodnosti potravin postupuji jako obvykle s virgulí v ruce a individuálně, ale některá pravidla vycházejí docela obecně pro každého. Tady jsou:

Čeho jíst hodně, aby strava byla kvalitní:

Mořské ryby – to platí, myslím, docela obecně, protože i když jsou oceány a moře také znečištěné, asi je to zatím docela rozředěné.

Rýže

Ovoce – čím více místního, tím lépe. Banány mi vycházejí v Praze úplně špatně, protože jsou chemicky nadošetřené. Ale tam, kde lidem rostou jen tak na zahradě, mi připadají OK, atd.

Ořechy

Panenský, za studena lisovaný olivový olej

Z cukrů med

Něco mezi:

Vejce mi vycházejí pro někoho OK, ale nesmí se to přehánět.

Úplně špatně mi vycházejí v Česku:

Mléčné výrobky, ač např. ve Švýcarsku mi připadají v pořádku.

Maso jiné než z mořských ryb a zvěřiny. Čím jsou ta ubohá domácí zvířata krmena raději nechci vědět.

Obilniny kromě rýže.

Zelenina ne-bio mi vychází úplně na nic. Naše bio-zelenina mi vychází, nakolik ji znám ze zkušenosti intuitivního strávníka, natolik nespolehlivá, že bych ji také vypustil. Kvalitní bio-zelenina by byla OK, ale nevím, kde ji v Česku najít se zárukou.

Mám poznámku. Jedna má kamarádka vytýkala svému tatínkovi, že pálí v domě v kamnech - kotli na ústřední topení vše, včetně plastů. Nedal si říci. Maminka jí umřela na rakovinu ledvin jeden týden, za týden u syna byla diagnostikována rakovina - Hodgkinova nemoc. Kamarádka nechala udělat rozbor vzorků půdy ze zahrádky a bylo zjištěno nebývalé množství toxinů. Těžko říci, zda pocházely jen z jejich kotle, spíše ne. Lokalita - střední Čechy, u Kutné Hory. Takže těžko pěstovat něco bio, když je zamořena půda sama o sobě už bez hnojiv.
Ani ovoce není výjimkou, ale je to primární potravina, bez úprav, proto se dá...
Já pečivo skoro nemůžu, když ho nejím, je mi dobře, když ho jím, mám problémy...nevím, zda je to lepkem nebo kvalitou.
Zdravím Blanka
MUDr. Blanka Urbánková, autorka webu www.cestypsychosomatiky.cz

Takže pozor, všechna ta zdravá zeleninka, mlíčko, sýr a dobrý chlebíček, který nabízíme svým dětem i sobě, myslím, že to jsou už jenom vzpomínky pro pamětníky a bohužel se zcela nesprávně tradují a nekorigují se podle současného stavu. Domácí zvířata jsou asi krmena granulemi přímo z chemické továrny, chemie se sype na zeleninu a nespotřebovaný plesnivý chlebíček z přehnojeného obilí se v pekárnách pěkně rozemele a znovu upeče. No jo!

K tomu všemu pořád platí hledisko kvantity = pokud se přejídáte, tak se i kvalitní jídlo mění v zátěž pro tělo. Pokud se přejídáte nekvalitním jídlem - raději nemyslet!

V Česku je asi povoleno prodávat k jídlu hodně široký sortiment nepoživatelných potravin.  Díky tomu mi také vychází, že je úplně naivní se spoléhat například na účinnost bylinných čajů. Podle mého měření je tělo ani nezaregistruje v konkurenci vší té chemie “doby jedové”, takže nepůsobí. Totéž mi připadá, že platí asi o 50% doplňků stravy s tím, že některé jsou prostě bezcenné, jiné působí individuálně, ne u každého.

Pozor, myslím, že kvalitu stravy v Česku máme ve svých rukou, konečně jako všechno, neboť jsme spotřebitelé. Stačí kupovat a jíst více kvalitního a méně nekvalitního a rozdíl v ceně kompenzovat snížením kvantity – nepřejídat se. Dodavatelé se přizpůsobí.

Co Vy na to?

Jan Jílek jilek@energie-mista.cz